Zorgcyclus rond de cliënt
De regio ziet voor dit thema duidelijke verschillen ten opzichte van 2018. Zo worden belangrijke hulpmiddelen als Mijn Plan en Dit vind ik ervan! door de teams steeds meer erkend als goede ondersteuning voor de zorgcyclus. Het Multidisciplinaire Overleg wordt consequenter gepland. De samenwerking tussen Wonen, Dagbesteding en vooral ook de Nachtzorg wordt steeds meer aangegaan, waardoor maatwerkoplossingen worden gevonden rond de zorg voor de cliënt.
Een aandachtspunt is het stellen van realistische doelen voor de cliënt. We moeten bij het maken van afspraken met de cliënt eerlijk en realistisch zijn over wat haalbaar is binnen de tijd en middelen die we hebben.
Vakbekwame en betrokken medewerkers
Over de betrokkenheid van medewerkers van Zuidwester hebben we niets te klagen. We moeten zelfs uitkijken dat ze niet té betrokken zijn en zichzelf voorbij lopen.
Een deel van de medewerkers is nog niet gekwalificeerd voor het werk dat zij doen. Daar wordt aan gewerkt. Ook voor medewerkers die kennis en verdieping zoeken, bestaan veel scholingsmogelijkheden. De teams weten echter nog niet altijd welke route zij hiervoor moeten bewandelen. Ook zien teams niet altijd op welk vlak zij aanvullende kennis nodig hebben. Zelfreflectie en persoonlijk leiderschap spelen daarin een belangrijke rol.
De grootste uitdaging heeft de regio met cliënten met een sterke gedragsstoornis in combinatie met een licht verstandelijke beperking. Het werven en behouden van personeel is voor deze locaties al jaren een probleem. Juist in deze teams is ondersteuning door middel van kennis en intervisie belangrijk. Zolang de teams niet compleet zijn, is het echter lastig het kennisniveau binnen het hele team te verhogen.
De aandacht moet de komende tijd ook uitgaan naar het roosteren. Op dit moment zeggen medewerkers zelfs hun baan op, omdat ze geen goed werkbaar rooster krijgen.
Regie bij de cliënt
Teams worstelen met een dilemma: hoe verhoudt ‘de regie bij de cliënt’ zich tot je eigen professionele (en ook persoonlijke) normen en waarden? Houd je als begeleider je handen op de rug als je ziet dat iets echt misgaat of kom je in actie als zorgprofessional?
Om hiermee om te gaan, is de omschakeling nodig van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. We vinden het belangrijk dat medewerkers zich bewust worden van hun professionaliteit op dat gebied. Daarnaast moeten we scherp blijven op verborgen middelen & maatregelen.
Kwaliteit van bestaan
Medewerkers hebben vanuit hun sterke betrokkenheid veel aandacht voor de kwaliteit van bestaan van de cliënt. Doordat we de laatste jaren steeds meer aandacht hebben besteed aan kwaliteit, zien we dat steeds meer teams stilstaan bij de vraag: waar is mijn cliënt het meest bij gebaat? Kwaliteit blijft echter een subjectief begrip.
We bepalen het niveau van de kwaliteit van bestaan van onze cliënten nog vaak vanuit onze eigen normen en waarden. Om dat te voorkomen is professionaliteit en reflectie op het eigen handelen nodig.
Veilige zorg en ondersteuning
Er is net als vorig jaar nog behoorlijk wat te doen op het gebied van veiligheid. Zowel de fysieke veiligheid van medewerkers in de omgang met cliënten als het gevoel van veiligheid om je uit te spreken binnen je team. De regio stimuleert dat de teams dit thema ook weer uitkiezen als actiepunt in het Jaarplan 2020.
Samenspel tussen zorg en ondersteuning
Samenspel met de arts verstandelijk gehandicapten
Betere communicatie is nodig op verschillende vlakken: bereikbaarheid van de arts en medische diensten, communicatie over vertrek van een arts, meer betrokkenheid van de arts bij cliënten en communicatie van de begeleider naar de arts wanneer een afspraak niet kan doorgaan.
Samenspel met de ondersteuningsdriehoek
In 2019 verliep de samenwerking met de ondersteuningsdriehoek van zorgmanager, gedragsdeskundige en teamcoach goed. Alleen op momenten dat de bezetting in de ondersteuningsdriehoek wisselt, ontstaat er onrust. Daarna pakken teams en de ondersteuningsdriehoek de draad snel weer op.
Samenspel met de ondersteunende diensten
De samenwerking tussen het regionale managementteam met het accountteam verloopt goed. De samenwerking tussen de teams en de ondersteunende diensten wordt als minder prettig ervaren. Zo is vaak onduidelijk bij wie teams met welke vragen terecht kunnen.
Wonen en Dagbesteding geven aan dat de ondersteunende diensten werkzaamheden uitvoeren op hun locatie, zonder dat de teams daarvan op de hoogte worden gebracht. Ook is soms ingrijpen van de zorgmanager nodig om ervoor te zorgen dat actie wordt ondernomen door de ondersteunende diensten.
Waar leggen we de focus in 2020?
De teams in de regio bepalen zelf met welke onderwerpen zij aan de slag willen in 2020. Deze aanpak is ook voor het Jaarplan 2019 toegepast. De ondersteuningsdriehoek en het Expertisecentrum Zuidwester kunnen onderwerpen aanreiken op basis van hun eigen signalering. De teams zijn echter zelfverantwoordelijk en bepalen zelf welke onderwerpen zij willen aanpakken.
Voor deze werkwijze is gekozen, omdat plannen beter zijn geborgd als ze door de medewerkers zelf zijn geïnitieerd.