Zorgcyclus rond de cliënt
De regio heeft het afgelopen jaar inhoudelijke stappen gezet op het gebied van de zorgcyclus. Teams passen steeds vaker methodieken toe en vragen daarbij om hulp. De ondersteuningslijnen leven steeds meer.
Extra aandacht mag uitgaan naar de Prospectieve Risico Inventarisatie. Waar het voor het ene team een moetje is, koppelt het andere team (Eigenz in dit geval) zelfs al cliëntdoelen aan deze inventarisatie.
We moeten ons in 2020 afvragen hoe we omgaan met die verschillende tools die we gebruiken om informatie bij de cliënten op te halen. Mogen teams kiezen hoe zij tot het goede gesprek komen of schrijven we hiervoor een tool voor?
Aan de proceskant blijft de techniek voor onder andere rapportages een probleem. Het liefst willen we werken met een integraal cliëntdossier, zodat iedereen werkt met dezelfde informatie.
Vakkundige en betrokken medewerkers
Zowel de betrokkenheid als de vakkundigheid van de medewerkers zijn op een goed niveau. Bijna iedereen heeft de kwalificaties voor het werk dat hij/zij doet, daarnaast is een kleine groep in beeld die bijgeschoold moet worden.
De aandacht gaat nu uit naar de mogelijkheden van het Leercentrum. Bij e-learnings wordt aansluiting met de praktijk gemist. Daarnaast is bij de teams nog te weinig bekend over de mogelijkheden voor maatwerktrainingen.
Teams die aangeven te weinig tijd of geld te hebben voor scholing, moeten meer worden gefaciliteerd om hier wel ruimte voor te kunnen en willen maken.
Complexe problematiek speelde in 2018 een grote rol. Dit jaar komt het onderwerp minder aan bod. Dit komt waarschijnlijk doordat de situaties die in 2018 de aandacht vroegen, nu langzaam stabieler worden. Dit onderwerp moet echter aandacht blijven krijgen.
Tot slot geven teams aan nog steeds het gevoel te hebben dat er veel zaken over hen heen ‘gestort’ worden.
Veilige zorg en ondersteuning
Er is binnen de teams veel aandacht voor veiligheid van begeleiders en cliënten. We kunnen op dit vlak nog beter worden door lerend te verbeteren na incidenten. Protocollen en teamreflecties helpen bij het bevorderen van de veiligheid.
Regie bij de cliënt
Teams zijn zich ervan bewust dat de cliënt de regie heeft over zijn of haar eigen leven. Hier handelen we ook naar. Een verdiepingsslag die we kunnen maken, is het verbeteren van de bewonersvergadering. Hoe halen we daar de informatie uit die we nodig hebben om de cliënt meer regie te geven?
Samenspel tussen zorg en ondersteuning
Samenspel met de medische diensten
Door een openstaande vacature voor een arts verstandelijk gehandicapten, moest een deel van cliënten verder reizen voor een bezoek aan de arts. De artsen in de regio vingen de vacature samen goed op. Meer communicatie hierover is nodig voor meer begrip tussen primair proces en arts.
In 2019 is gewerkt aan de bereikbaarheid en inhoudelijke kennis van de medische dienst. Dit punt heeft nog steeds de aandacht.
De teams stellen een aanvullend verbeterpunt voor: vraag cliënten en begeleiders (pro-)actief naar hun ervaring met de medische diensten. Wacht niet tot er problemen zijn.
Samenspel met de ondersteunende diensten
Begeleiders ervaren nog weinig verbetering in de samenwerking met de ondersteunende diensten. Zij weten niet bij wie zij met een melding terechtkunnen en hebben de ervaring niet altijd serieus genomen te worden. Er moet nog te vaak een zorgmanager of zelfs regiomanager aan te pas komen om de ondersteunende diensten tot actie te krijgen.
Dit geldt vooral voor specifieke inhoudelijke kennis. Ook is binnen de ondersteunende diensten niet altijd bekend wie over welke kennis beschikt.
De samenwerking tussen de managers en de businesspartners verloopt goed. De praktische ondersteuning van onder andere de financieel specialisten en het meedenken van de afdeling communicatie worden als waardevol ervaren.
Samenspel met de ondersteuningsdriehoek
Over het algemeen zijn teams tevreden met deze samenwerking. Dit geldt vooral voor teams met een vaste ondersteuningsdriehoek. In de regio zijn coaches en gedragsdeskundigen echter vaak gewisseld of waren niet voltallig. Dit zorgt voor minder tevredenheid over het samenspel met de driehoek.
Kwaliteit van bestaan
Bij het werken met Dit vind ik ervan! is het de uitdaging om niet de kwaliteit van de zorg te beoordelen, maar de kwaliteit van bestaan van de cliënt als persoon. Eigen normen en waarden van de begeleider moeten opzij worden gezet om te komen tot een goede kwaliteit van bestaan van de cliënt.
Eigenz ziet een kans om de kwaliteit van bestaan van cliënten te verbeteren door te streven naar een kwalitatief beter dagbestedingsaanbod.
De regiomanager wil bekijken of we trends kunnen filteren uit de Dit vind ik ervan! gesprekken. Deze informatie kan dienen als input voor de kwaliteitsgesprekken.
Conclusie
We zijn op de goede weg op het gebied van kwaliteit. Veranderingen die in voorgaande jaren zijn ingezet, kunnen nu in dezelfde lijn verder worden ontwikkeld. In het Jaarplan 2020 zal dan ook vooral aandacht zijn voor verdieping van de onderwerpen die in 2018 en 2019 al zijn ingezet.