In 2018 nam de bewustwording rond kwaliteit binnen Zuidwester sterk toe. Waar teams zich aanvankelijk niet eens veilig genoeg voelden om over de kwaliteit van hun eigen werk te praten, nam in 2018 het aantal kwaliteitsgesprekken met de ondersteuningsdriehoek toe. Teams bespraken met elkaar wat er goed ging en wat beter kon. Hierdoor ontstond een proces van lerend verbeteren.
Op dit succes wilden we in 2019 verder bouwen. Daarom stelden we in het Kwaliteitsrapport 2018 drie speerpunten op waarbinnen de teams in staat werden gesteld eigen keuzes te maken. Door die werkwijze faciliteerden we de zelfverantwoordelijkheid van de teams en gaven we invulling aan het jaarthema van 2019 ‘Aandacht voor Vakmanschap’.
Actiepunten 2019
De actiepunten voor 2019
Methodisch werken met de zorgcyclus
Door de zorgcyclus te ontleden in de verschillende losse elementen, maakten we het voor de teams duidelijker waarom zij doen wat zij doen. We wilden de teams laten zien hoe de elementen zich tot elkaar verhouden: zonder Dit vind ik ervan!, Mijn Plan, een Prospectieve Risico Inventarisatie en een Multidisciplinair Overleg is er geen goede basis om te werken aan de ondersteuningsvragen van de cliënt. Zo moest de zorgcyclus de kapstok worden voor alles wat we doen. De ondersteuningsdriehoek ging met de teams in gesprek om vast te stellen wat zij nodig hadden om de zorgcyclus te doorgronden en in de praktijk te brengen. Of om juist meer verdieping aan te brengen.
Zelfverantwoordelijke teams ondersteunen in hun ontwikkeling
De zelfverantwoordelijke teams worden in hun functioneren ondersteund door de zogenoemde ondersteuningsdriehoek die bestaat uit een zorgmanager, een coach en een gedragsdeskundige. De ondersteuningsdriehoek stelde zichzelf voor 2019 ten doel meer duidelijkheid te creëren rond de zelfverantwoordelijkheid van teams. Dit wilde de ondersteuningsdriehoek bereiken door voor de teams duidelijker in kaart te brengen waar de verantwoordelijkheid van de teams, de ondersteunende diensten en het Expertisecentrum Zuidwester begint en eindigt.
In 2019 werd dit onderwerp het centrale thema van de Leiderschapsdagen (voor management, coaches, en gedragsdeskundigen) en op de Kennis & Cultuur dagen (voor alle medewerkers van Zuidwester).
Ontwikkelen van de vakkundigheid van medewerkers
We stelden onszelf als Zuidwester ten doel om in 2019 met iedere medewerker die nog niet gekwalificeerd was voor het werk dat hij of zij deed, een plan te maken om tot de juiste kwalificatie te komen. Hiervoor zijn per medewerker maatwerkafspraken mogelijk.
We werkten ook aan de vakkundigheid van flexmedewerkers. Een kwartiermaker werd aangesteld om een flexibele schil te creëren van gekwalificeerde flexmedewerkers. Met deze professionalisering van het Plan- en Flexbureau tot intern uitzendbureau wilden we een betere invulling van openstaande diensten bereiken. We streven naar een grotere groep flexmedewerkers die gekwalificeerd zijn voor het werk dat zij moeten uitvoeren. En we streven naar samenwerking met kwalitatief goede partners daar waar we personeel niet in loondienst nodig hebben.