Inhoudsopgave
  • Samenvatting
01

Voorwoord

02

Waar komen we vandaan

03

Waar staan we nu?

04

Waar gaan we naartoe?

05

Zorgkwaliteit in verhalen

06

Zorgkwaliteit in getallen

07

Interne samenspraak en externe visitatie

08

Verdieping op onderdelen

lees verder

West-Brabant

Samenvatting kwaliteitsgesprek

Terug naar vorige pagina

Zorgcyclus rond de cliënt
Teams die hun planning op orde hebben, maakten het afgelopen jaar een verdiepingsslag. Rapporteren op doelen voelt voor hen natuurlijker en er wordt efficiënter gewerkt. De teams die de basis nog niet op orde hebben, zijn op dit moment vooral zoekende naar de manier waarop zij hun werk kunnen ordenen (cyclisch werken). Deze teams richten hun aandacht nu nog op de vorm, daarna komt de inhoud.
Er is ruimte voor ontwikkeling. Teams durven te zeggen dat hun werkwijze nog niet optimaal is en bespreken met elkaar hoe het beter kan.

Cliënten worden steeds meer betrokken en leren hun mening te geven. Er zijn al cliënten die hun eigen Multidisciplinair Overleg voorzitten. Dat is een mooie ontwikkeling die we verder willen uitbouwen.

Vakkundige en betrokken medewerkers
Iedereen in de regio vindt het belangrijk dat we kwaliteit bieden. Daar spreken we elkaar op aan. Wanneer het even minder goed gaat, kijken we samen hoe het beter kan. Het proces van de kwaliteitsbijeenkomsten helpt daarbij. De bijeenkomsten worden eerst gezien als moetje, maar worden achteraf altijd als leerzaam ervaren.

De afgelopen jaren zijn de teams gegroeid in hun teamreflecties. Bijeenkomsten worden goed voorbereid. Teams pakken de regie en zien de meerwaarde van de reflectie.

Regie bij de cliënt
De cliënt heeft steeds meer regie. Dat brengt meteen morele dilemma’s met zich mee.

Wanneer is het verantwoord om de cliënt de regie te geven? Ten opzichte van 2018 hebben we op dit vlak verdieping aangebracht. We zeggen niet meer dat het ingewikkeld is om de regie uit handen te geven, maar vragen ons af hóe we dat het beste kunnen doen. Daarnaast weten cliënten nu zelf ook beter dat ze de regie mogen pakken en wat dit inhoudt.

Samenspel tussen zorg en ondersteuning
Samenspel met de ondersteunende diensten
Het contact met de ondersteunende diensten wordt als klantvriendelijk ervaren. Met name het contact met het Klant Contact Centrum. Ook wanneer een vraag wordt geplaatst in TopDesk, wordt hij meestal goed afgehandeld.

Het oplossen van specialistische vragen kost meer moeite, doordat ook binnen de ondersteunende diensten niet duidelijk is wie deze vragen kan beantwoorden. De ondersteunende diensten nemen in deze gevallen niet de verantwoordelijkheid voor de vraag. De vraagsteller moet zelf steeds actief mensen benaderen om een antwoord te vinden.

Het is overigens opvallend dat binnen de ondersteunende diensten soms maar één persoon bepaalde kennis in huis heeft. Medewerkers zouden graag een overzicht hebben van wie zij waarvoor kunnen benaderen bij de ondersteunende diensten.

Samenspel met het Expertisecentrum Zuidwester
De gedragsdeskundige merkt dat medewerkers goed kunnen onderbouwen waarom zij cliënten doorverwijzen naar het Expertisecentrum. Niet alle diensten van het Expertisecentrum zijn bekend in de regio. Het Expertisecentrum kan dus werken aan zijn zichtbaarheid.

Samenspel met de driehoek rond de cliënt
Er worden verschillende initiatieven georganiseerd om de driehoek bij elkaar te brengen. Zoals het Winterwonderland, waarbij verwanten, cliënten en begeleiders elkaar op een informele manier ontmoeten.

Kwaliteit van bestaan
In 2018 kreeg dit onderwerp extra aandacht door een crisisplaatsing die voor problemen zorgde. Dit jaar lijkt het onderwerp minder hoog op de agenda te staan. Kwaliteit van bestaan hangt dan ook samen met veel thema’s die al zijn besproken.

Veilige zorg en ondersteuning
Een medewerker is beter in zijn werk als hij/zij zich op z’n gemak, veilig en gesteund voelt. Er wordt meer onveiligheid ervaren bij medewerkers en het is daarom een veelbesproken onderwerp in de dagelijkse praktijk. Vooral omdat onveiligheid bij medewerkers effect heeft op de ervaren veiligheid bij cliënten.

Waar leggen we de focus in 2020?
Het Jaarplan 2020 staat in het teken van verdieping: hoe kunnen we onze cliënten nog beter begeleiden? Hoe kunnen we een nog beter aanbod creëren voor onze cliënten?

Enkele vaste punten blijven staan:
– Transparant blijven naar elkaar.
– De basis op orde.
Dit punt is toegevoegd op verzoek van de medewerkers. Zij hebben de ondersteuningsdriehoek gevraagd hen hierbij te helpen door reminders te sturen voor belangrijke momenten in de zorgcyclus.

Deel deze pagina!
  • Deel
  • Tweet
  • LinkedIn
  • WhatsApp
  • Email
Terug naar boven